Dat was de boodschap die afgelopen week bij E-commerce Live in Amsterdam geregeld te horen was. Eelco van Wijk van JMango360 denkt zelfs dat over 2 jaar jouw website niet meer het belangrijkste verkoopkanaal van je webshop is. Tijdens zijn presentie The App Economy, deelde hij zijn visie op de toekomst van webshops.

Mobiel is de toekomst

Eigenlijk is het niet eens meer de toekomst, mobiel begint nu al de overhand te krijgen. Aan een mobielvriendelijke website ontkom je dan ook niet meer. Sterker nog, zoekmachinegigant Google geeft websites die wel mobielvriendelijk zijn voorrang in de (mobiele) zoekresultaten.

Nu is een mobielvriendelijke website nog steeds een website

De verwachting is ook dat de mobiele website ‘slechts’ een tussenstap voor webshops is. Zo besteden Amerikanen bijvoorbeeld op hun mobiel steeds minder tijd in de mobiele browers en meer tijd besteden aan apps. Blijkt uit onderzoek gedaan door StatistaHoe besteden Amerikanen hun tijd op hun mobiel De tijd die we aan apps besteden is van 126 minuten per dag naar 198 minuten per dag gestegen. Terwijl de tijd die we in een mobiele browser besteden van 32 minuten naar 22 minuten per dag is gedaald.

Hoe zit dat dan met tablets?

Tablets zijn ideaal voor online winkelen, vooral vanwege hun afmeting. Je zit ’s avonds lekker op de bank en kunt rustig online shoppen. Ideaal toch?!Dat klopt zeker, alleen de verkoop van tablets loopt al lange tijd terug. ‘We vervangen tablets nu eenmaal minder vaak dan smartphones’, hoor ik Eelco tijdens zijn presentatie zeggen. ‘Daarnaast zien we in de landen om ons heen dat het ‘tabletverkeer’ dalende is en het verkeer via smartphones stijgt. Nederland is hier nu nog een uitzondering op, maar de verwachting is dat ook hier verandering in komt’, aldus Eelco.

Hoe kun je hier als webshop eigenaar op in springen?

Door een app te ontwikkelen van je webshop. Veel ‘grote jongens’ als Bol.com en Wehkamp hebben dit nu al. Sterker nog, ga je op je mobiel naar hun webshop, vragen ze je om hun app te downloaden. Blijkbaar vinden ze hun app belangrijker dan hun mobielvriendelijke website.

En dat is niet voor niets!

Waarom zou bol.com veel geld besteden aan een mobielvriendelijke website, om je vervolgens te vragen of je hun app wilde downloaden? Simpel, de app verkoopt beter dan de website. Blijkt uit statistieken waar bol.com zelf mee naar buiten is gekomen.webshop verkopen via app bol.com En deze statistieken van Bol.com staan niet op zich. Ook andere onderzoeken, zoals dat van Criteo over Mobile Commerce, wijst uit dat een webshop app beter verkoopt dan een mobiele website. Een app zou zelfs tot 120% meer verkopen kunnen leiden.Conversiefunnel mobiele website vs app 

Iedere webshop moet een app hebben!

Dat was mijn gevoel tijdens de presentatie van Eelco. Niet alleen kunnen de verkopen van je webshop enorm stijgen, maar ook je zichtbaarheid wordt verbeterd. Apple denkt zelfs dat webshops zonder app in de toekomst niet meer op de eerste pagina van Google terecht komen. En dat zijn serieuze uitspraken.

Voor iedereen een app

Dat is wat Eelco van Wijk en de rest van zijn team bij JMango360 gedacht moet hebben. Met hun platform stellen zij in ieder geval alle webshopeigenaren in staat om in 3 klikken een eigen app voor hun webshop te maken.

Moet jij nu zo snel mogelijk ook een app ontwikkelen?

Zo snel mogelijk wil ik niet beweren. Wel adviseer ik je om serieus na te denken over het implementeren van een app in jouw webshopomgeving. De cijfers van de grote webshops in Nederland laten al de positieve effecten van een webshop app zien. Ook zien we in Amerika al een duidelijke trend die een stijgende populariteit van webshop apps laat zien. En je mag er vanuit gaan dat die trend ook naar Europa zal overwaaien.

Heb jij een webshop?

Hoe denk jij dat toekomst zich gaat ontwikkelen? Zullen apps de overhand nemen, of blijf jij vertrouwen op je mobielvriendelijke website?Groeten,Arjan Griffioen