Video SEO is het optimaliseren van een video zodat deze beter vindbaar wordt, bijvoorbeeld in Google of YouTube. Hoe kun je jouw video optimaliseren? Waarom is dit zo belangrijk? En wat kun ermee bereiken? Dat en meer lees je in dit artikel.

Video als krachtig marketingmiddel

Door middel van video geef jij jouw websitebezoekers de kans om jouw bedrijf en/of product beter te leren kennen, zonder dat ze fysiek naar jou toe moeten. Een bedrijfsvideo geeft de kijken een blik achter de schermen van jouw bedrijf. Jouw websitebezoekers kunnen de sfeer binnen jouw bedrijf al proeven, ze zien wie er werken en horen je stem al. Komen ze volgende keer echt op bezoek, dan zal het niet meer nieuw zijn. Het verlaagd daarom ook de drempel om echt naar jou toe te komen.

Nu kun je jouw video op jouw website publiceren

Natuurlijk, dat moet je ook zeker doen! Enige nadeel is nu wel dat de video alleen zichtbaar is voor mensen die jouw website bezoeken. Nog veel beter zou zijn als mensen jouw video kunnen zien als ze in Google of YouTube op zoek gaan naar jouw producten, diensten of bedrijf. Op die manier vergroot je de kans dat mensen je video zien. Publiceer daarom je video op YouTube!

En dan Video SEO toepassen!

Want alleen je video publiceren op YouTube is niet voldoende. Je kunt nog veel meer doen om te zorgen dat mensen jouw video gaan vinden.

Tip 1: Bepaal het zoekwoord voor de video

Waarop wil je dat mensen jouw video vinden. Dat kan bijvoorbeeld je bedrijfsnaam zijn. Maar ook het product of dienst die je levert. Gebruik de Zoekwoordenplanner van Google AdWords om te achterhalen welke zoekwoorden voor jou interessant zijn. Op zoekwoorden met veel zoekvolume en een lage concurrentie heb je de grootste kans om goed te scoren. Nadat je het zoekwoord hebt bepaald kun je de video verder gaan optimaliseren.

Tip 2: Verwerk het zoekwoord in de titel van je video

De titel op YouTube van jouw video is een van de belangrijkste onderdelen met oog op vindbaarheid. Verwerk daarom het zoekwoord in de titel. Het beste is zelfs om te beginnen met het zoekwoord, want hoe verder het zoekwoord naar voren staat, hoe belangrijker het woord is. Belangrijk is wel dat je een normale zin behoudt. Ga geen rare constructies bedenken om het zoekwoord kosten wat kost vooraan te hebben.Videoinstructie:  Zoekwoord in titel verwerken.

Tip 3: Het zoekwoord in de omschrijving

Onder je video in YouTube kun je een omschrijving van de video geven. In deze omschrijving verteld je kort waar de video over gaat. Het moet de bezoeker verleiden om jouw video te gaan kijken. Ook hier heb je weer een mogelijkheid om jouw zoekwoord te verwerken. Zet deze weer zo ver mogelijk vooraan, maar behoudt ook hier goed leesbare zinnen.Videoinstructie:  Zoekwoord in de omschrijving verwerken.

Tip 4: Tags toevoegen

Tags zijn labels die je aan je video kunt koppelen. Het vertelt globaal welke onderwerpen in jouw video aan bod komen. Zorg ervoor dat jouw zoekwoord als tag is toegevoegd. Daarnaast kun je allerlei onderwerpen die te maken hebben met jouw zoekwoord toevoegen.Wanneer ik bijvoorbeeld wil optimaliseren rondom Video SEO, dan voeg ik ook tags toe als: Google, zoekmachine optimalisatie, video optimalisatie, video vindbaar maken en wat jij maar kunt verzinnen. Houdt het wel relevant, want anders wordt je video straks voor de verkeerde zoekopdrachten weergegeven.Videoinstructie:  Tags toevoegen aan je video in YouTube.

Tip 5: Een ondertiteling toevoegen

YouTube en Google zitten boordevol de modernste technieken, maar 1 ding kunnen ze (nog) niet: ze weten niet wat er gezegd wordt in jouw video. De oplossing daarvoor is het toevoegen van een ondertiteling. Dit gaat betrekkelijk eenvoudig.Bewerk je video en je krijgt de optie om een ondertiteling toe te voegen. In sommige gevallen wordt er automatisch een ondertiteling toegevoegd, welke je kunt bewerken. Belangrijk is ook om deze na te kijken, omdat hier altijd fouten in zitten. Ook kun je een eigen ondertiteling toevoegen.Het is dus belangrijk dat je goed nadenkt over de tekst die je zegt, want je wilt wel dat je zoekwoord terugkomt in de ondertiteling.Videoinstructie:  ondertiteling toevoegen aan YouTube video.

Meer weten over video SEO?

Er zijn natuurlijk nog veel meer manieren om meer kijkers voor jouw video’s te krijgen. Ik vertel je er dan ook graag meer over. Stel je vraag gerust als reactie op dit artikel, ik zal er dan op reageren. Je mag me natuurlijk ook mailen op arjan@onlinedaadkr8.nl.In ieder geval wens ik je veel succes en plezier met het optimaliseren van jouw video!Groeten, Arjan GriffioenOnline Marketeer @ Online Daadkr8.